Varietats

 

El Consell Regulador DOP Oli Terra Alta té reconegudes al seu Reglament quatre varietats d'oliva:

  • Empeltre: És la varietat principal i tradicional de la Terra alta. El seu nom deriva de la paraula empelt i prové del fet que aquesta varietat es va empeltar sobre altres més antigues o sobre ullastres. És la varietat principal a la vall de l'Ebre i a les illes Balears, amb una superfície aproximada de 76.000 ha. De les quals, 10.000 ha són presents a la zona de producció de la DOP Terra Alta. És una varietat amb bones perspectives comercials per la seva doble aptitud: l'oli i l'oliva negra de taula. És apreciada pel seu bon rendiment gras i el grau elevat de polifenols que conté, que ajuda a conservar més temps l'oli amb tot els seus atributs.
  • Farga: És una de les varietats d'olivera més antiga, és possible que ja existís a l'època dels àrabs. Es cultiva principalment a Castelló i Tarragona. És molt apreciada per la qualitat sensorial del seu oli i pel seu elevat rendiment gras.
  • Arbequina: És la segona varietat que es cultiva a la Terra Alta. El seu nom prové del poble d'Arbeca, on es creu que es va iniciar el seu cultiu. És la varietat més extensa a Catalunya i és molt productiva, regular i de ràpida entrada en producció. És la varietat idònia pel coupage amb la varietat empeltre que ens aporta un oli més afruitat amb tocs d'amarg que convinen amb la dolçor de la varietat empeltre.
  • Morruda: varietat minoritària a la DOP. El seu nom fa referència a la presència d'un mugró gran al punt estilar de l'oliva. Es cultiva principalment per les províncies de Castelló i sud de Tarragona.