Clon empeltre

 

La varietat ' Empeltre ' és una de les més importants del NE d'Espanya . També és dominant a les illes Balears . Els olis d'aquesta varietat són apreciats a la seva zona d'origen i , actualment , la majoria d'ells es comercialitzen sota tres DOP : " Oli del Baix Aragó" ( Terol ) , "Oli de la Terra Alta " ( Tarragona ) i " Oli de Mallorca " ( Balears) . Durant el període comprès entre 1998 a 2002 es va realitzar la selecció clonal - sanitària de la varietat - població ' Empeltre ' , principalment, a la Vall de l'Ebre i les illes Balears . Aquest treball es va abordar dins d'un projecte coordinat amb cinc institucions autonòmiques ( IRTA de Catalunya , Diputació General d' Aragó , ITG de Navarra , Conselleria d'Agricultura de Balears , Conselleria d'Agricultura de la C. Valenciana i Conselleria d'Agricultura de la Rioja) , amb l'ajut econòmic de l'INIA - FEDER ( CAO00-003 - C6 ) i , també , de les esmentades Autonomies .

Aquests equips van participar en la prospecció i preselecció dels arbres més interessants de les seves respectives regions ( 158 ) i , finalment , es van preseleccionar 16 clons , que destacaven per la seva alta i regular producció , i per les característiques del fruit ( pes , relació polpa / os i rendiment gras ) i l'oli d'oliva ( àcids grassos i contingut d'esterols , principalment el delta -7 - estigmastenol ) . Els esmentats clons es van propagar entre 2002 i 2003 per estacatge semillenyós i , el 2004 , es va plantar dos assaigs comparatius en diferents ecologies , un clon A a Catalunya ( Gandesa ) i un clon B a Aragó ( Alcanyís ) . Es presenten els resultats preliminars de l'assaig de clons a Catalunya 2012 .

L’any 2013 es realitza la plantació 1.5 hectàrea de Clons Standard ( Clon A + Clon B) a una superfície del terme municipal de Batea ( àmbit geogràfic de la DOP Oli Terra Alta) amb un quadre de plantació de 7 x 6. El clon seleccionat d ' Empeltre suposarà una millora per al sector oleícola d'algunes regions ja productores d’aquesta varietat i amb molta incidencia a la Terra Alta donat que moltes plantacions tenen reg de suport.

 

 

Imatge cedida per Abel Maijó